“Rajská omáčka” z červené řepy

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • 2 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 červená řepa velikosti tenisového míčku
  • olej asi 2-3 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi půl litru
  • špetka tymiánu
  • pár kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • umeocet, nebo  jablečný ocet
  • citrónová šťáva

Postup

  1. Červenou řepu omyjeme, neloupeme ani neokrajujeme, aby nám “nevykrvácela”, a dáme ji vařit do osolené vody  (podle stáří se vaří 40-60 minut).
  2. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  4. Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a orestujeme.
  5. Zalijeme horkým vývarem, přidáme nové koření, bobkový list a tymián a vaříme do měkka.
  6. Po uvaření řepy (vidičkou píchneme, zda už je měkká) ji přidáme na kostky pokrájenou do omáčky, vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme. Pokud je omáčka málo hustá, zahustíme trochou kukuřičného škrobu. 1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve půl deci studené vody a přidáme do omáčky.
  7. Na závěr omáčku odstavíme, přidáme umeocet či jablečný ocet a trochu citrónové šťávy. Pokud má chuť evokovat rajčatovou omáčku, bude potřeba ji víc okyselit.

Druhá varianta je orestovat cibuli s mrkví, přidat oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu, vývar a koření a vše vařit 20 minut až 30 minut. Pokud omáčku necháte pomalu pobublávat asi hodinu, získá její chuť na intenzitě.  Pak vyndat koření, omáčku rozmixovat a dochutit.

Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA

Obměna

Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky). Místo mrkve můžeme použít i dýni, nebo přidat kousek petržele, či celeru.

Servírujeme

Tato omáčka bez masa je výborná na těstoviny, s trochou strouhaného uzeného tofu si opravdu pochutnáte jako v italské restauraci a nebude vás potom nic tlačit v břiše :-).

Další varianta je k omáčce udělat kroupový knedlík , pozor, obsahuje lepek, nebo bezlepkový knedlík a místo masa použít seitan.

Já ji mám moc ráda jako základ na pizzu z kváskového těsta, ale o tom zase někdy příště.

Děti od 6 měsíců do 1 roku

Pokud vaříte zároveň pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, můžete uvařit zároveň i pro něj a udělat mu z toho něco mezi omáčkou a polévkou. Nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, nebo propasírujte. Pro ostatní orestujte zvlášť cibuli s mrkví a solí a do zbytku ho zamixujte. Po vypnutí dochutíte umeoctem či jablečným octem a trochou citronové šťávy. Pokud bude omáčka řídká, ještě ji zahustíte kukuřičným škrobem.

Děti od 1 roku do 2 let

Můžete připravit rajskou omáčku bez masa na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato omáčka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a omáčku si s ním dokyselíme i dosolíme.

Děti od 2 let

Omáčku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale  budeme dávat jen maličko umeocta či zázvoru. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.

Rate author
NATIres