Ingredience6 porcí
- 1 hrnek rýže
- 1 hrnek jahel
- 4 hrnky vody
- sůl
- pohanková mouka jen pro případ řídkého těsta
Jak připravit jáhelno-rýžové knedlíky
- Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
- Pak přidáme oprané jáhly, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.
- Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba je spojovat moukou, budou vám držet samy.
- Nevěříte-li si, že se knedlíky povedou, nebo máte obiloviny studené z předchozího vaření, přidáte trošku vroucí vody a zaprášíme pohankovou moukou.
- Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto a vlhkýma rukama vytvarujeme koule, šišky nebo nočky, válečky a dáme vařit do osolené vroucí vody.
- Pokud jsme nepřidávali mouku, budou hotové hned, jak vyplavou. Pokud jsme přidávali mouku, dáme jim ještě nějakou minutu k dobru.
- V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit.
Praktické
- Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
- Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku.
- Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.
- Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.
Obměna
- Do těsta na knedlíky můžete přidat oblíbené koření, čerstvé či sušené bylinky nebo burizony pro nadlehčení.
Kombinujeme
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
Děti
- Pokud vynecháme sůl, jsou tyto knedlíky vhodné i pro nejmenší děti. Jinak podáváme od 1,5 roku.