Hustá mandlová polévka

Recepty
Ingredience6 porcí
  • 80 g hrachu
  • 80 g fazolí černé oko
  • 80 g chana dal
  • kus žluté cukety
  • kus zelené cukety
  • 50 g celozrnné rýže
  • 1 střední zralé rajče
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • česnek
  • sladká mletá paprika
  • 500 ml neslazené mandlové mléko
  • šťáva z nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • pažitka
  • citronová šťáva

Jak připravit luštěninovou polévku

  1. Večer dejte do vody 3 druhy luštěnin. Druhý den je uvařte v nové vodě podle návodu na vaření luštěnin. Do receptů použijeme jen luštěniny, vodu slijte (můžete schovat na jiné jídlo) a dejte je zatím stranou.
  2. Do pánve dejte olej, nakrájenou cibuli, česnek a krátce orestujte. Poté přidejte trochu mleté papriky, osmahněte a podlijte vodou. Přidejte rýži, rajče nakrájené na kostičky a zbavené slupky. Vařte, dokud rýže není měkká.
  3. Přidejte luštěniny, na kostičky nakrájenou cuketu a zalijte mandlovým mlékem. Osolte a opepřete, zamíchejte a vařte do zhoustnutí.
  4. Když má polévka tu správnou hustotu, posypte jí pažitkou a šťávou ze zázvoru. Pokapeme troškou citronové šťávy.

Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA

Praktické

  • Rajče oloupeme tak, že ho ponoříme na chvilku do vroucí vody. Slupka jde pak bezvadně stáhnout. Semínka se odstraní a použije se dužina.
  • Šťávu ze zázvoru získáme tak, že nastrouháte kousek kořene, a pak z něj prsty vymačkáte šťávu.
  • Proč jsem nevařila luštěniny společně s rýží? Přece jenom hrách i fazole obarví vodu do tmava a já chtěla barvu hezkou. Pokud vám tato estetická vada nedělá problémy, můžete vařit společně.
  • Rýži můžete také předem namočit, pokud chcete zkrátit dobu varu. Bude měkčí.

Obměna

  • Můžete použít jiný druh luštěniny. Pokud nemáte chana dal, dejte celou cizrnu.
  • Používejte pouze kvalitní neslazené mandlové mléko. Ideální je domácí.
  • Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat i trošku chilli (hodí se spíše v zimě).

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

 

Chana dal – půlená,loupaná cizrna Fazole Černé oko Hrách

Rate author
NATIres