Ingrediencepro 2-3 porce
- 1/2 hrnku čiroku
- 1/2 hrnku rýže natural
- 3 hrnky vody
- špetka soli
Jak uvařit čirok s rýží
- Čirok a rýži propláchneme ve studené vodě a na pár hodin namočíme do 3 hrnků vody.
- Před vařením vodu neslíváme, vaříme ve stejné vodě se špetkou soli na mírném plameni.
- Vaříme cca 35 minut do vstřebání vody.
- Necháme 10 minut dojít pod pokličkou.
Praktické
- Čirok i rýže se uvaří i bez namáčení, ale je výhodné je předem namočit – získáme tím na živinách, které se začnou v namočených zrníčkách probouzet a pokrm bude lépe stravitelný a tedy užitek z jídla větší.
- Poměr můžete upravit ve prospěch toho obilí, které máte raději.
Kombinujeme
- Čirok a rýží použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.
- Namáčením se také zkrátí doba varu – bez namáčení je potřeba vařit déle, aby bylo zrno měkké.
Obměna
- K obilí můžeme přidat řasy nebo semínka.
- V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
- Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a také delší doba varu.
Děti
- Čirok i rýže jsou vhodné i pro miminka, pouze vynecháme sůl a uvařené obilí přepasírujeme.