Ingrediencepro 4 porce
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 lžíce kvásku
- 1 cibule
- 4 žampiony
- 1 mrkev
- 1/4 květáku
- 1/2 pórku
- koření: mletý kmín, 2 bobkové listy, mletý mateřský kmín
- hrst čerstvých kopřiv
- 2 stonky tymiánu (nebo lžička sušeného)
- 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
Jak připravit polévku s kváskem
- Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a žampiony, opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
- Cibuli a žampiony nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka, pórek na proužky, květák na malé růžičky a kopřivu nasekáme na drobno.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, žampiony, osolíme, přidáme oba kmíny a orestujeme.
- Přidáme mrkev, květák, bobkový list a stáhneme lístky z tymiánu, větvičky můžeme nechat vyvařit také.
- Společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
- Rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
- Do hotové polévky vhodíme spařit pórek a kopřivu, necháme pár minut pod pokličkou.
- Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.
Praktické
- Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bílé miso.
- Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně.
- Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.