Ingrediencepro 4 porce
- 1 cibule
- 1/2 batátu
- 1 malá červená řepa
- kousek zelí
- 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
- 10 mandlí nebo drť z mandlového mléka
- 0,5 litru vody z fazolí (nebo vývar)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička oregána
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
- ume ocet
- sójová omáčka
- olej
- sůl
Jak udělat dobrý guláš s fazolemi
- Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, na větší kostky batát a řepu, zelí na proužky.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme ostatní zeleninu a koření, zastříkneme sójovou omáčkou.
- Pár minut restujeme.
- Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
- Odstavíme a přidáme na drobno nasekané mandle nebo drť zbylou z výroby mandlového mléka, česnek a troškku umeocta. Ponorným mixérem pomixujeme na konzistenci, která nám vyhovuje – můžeme úplně do hladka nebo nechat kousky fazolí a zeleniny jako my na fotce.
- Ochutnáme a podle potřeby ještě můžeme přidat umeocet pro dosolení a dokyselení nebo sójovou omáčku pro dosolení.
Praktické
- Vývaru dejte raději méně, aby byla omáčka pěkně hustá. Pokud je příliš hustá, dořeďte ji.
- Pro bezlepkovou dietu použijte tamari omáčku.
- Pro nesójovou verzi místo sójové omáčky použijte hrachovou či jinou nesójovou omáčku, nebo více osolte na začátku vaření.
Obměna
- My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné.
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob.
- Mandle můžete vynechat nebo dát trochu rostlinného mléka či smetany na zjemnění. Já takto prakticky spotřebovávám zbytky po domácí výrobě a rodina byla nadšená, že je omáčka křupavá a jiná než jindy.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sójovou omáčku.