Glazované batáty s mrkví

Recepty

Ingrediencepro 4 porce

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 menší batát (cca 200 g)
  • 2 lžíce olej (sezamový)
  • sůl
  • umeocet nebo shiromiso
  • lžíce tahini
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na ozdobu: žíce praženého sezamového semínka a petrželka

Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, mrkev na šikmé proužky a batát na kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, batát a trošku soli. Mícháme.
  3. Zalijeme deci horké vody nebo zeleninového vývaru a dusíme pod pokličkou asi 12 minut.
  4. V půl deci horké vody dobře rozmícháme lžíci tahini a přilijeme k dušené zelenině.
  5. Necháme pár minut bez pokličky povařit, aby se chutě prolnuly.
  6. Sundáme z plotny a dochutíme kapkou umeocta (slanější verze) nebo trochou shiromisa rozmíchaného ve vlažné vodě (sladší verze).
  7. Zelenina by měla být lehce obalená v omáčce. Pokud by bylo vody ještě moc, necháme ji chvíli bez pokličky vyvařit.
  8. Na závěr ozdobíme praženými sezamovými semínky a petrželkou.

Kombinujeme

Glazované batáty s mrkví se hodí jako zeleninová příloha k jakémukoliv pokrmu. V kombinaci s obilovinou (na snímku jsou vařené jáhly s rýží) to může být lehká večeře nebo snídaně. Nezapomeneme talíř doplnit kvašenou zeleninou a posypkou.

Obměna

Pokud nemáte batáty, můžete použít jenom mrkev.

Děti od roka

Mrkev s batáty vaříme jen s malinkým množstvím soli a oleje. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.

Děti od roka a půl

Pokrm můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.

Děti od 2 let

Mohou pokrm podle receptu.

Rate author
NATIres