Ingrediencepro 4 porce
- 1 větší cibule
- 250 g žampionů
- 2 lžíce oleje
- trošku drceného kmínu
- 1 stroužek česneku
- 1 balení seitanu Speciál (asi 250 g)
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- sůl
- 1/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
- umeocet
Jak připravit seitan na žampionech
- Dáme ohřát vývar.
- Cibuli nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Seitan nakrájíme na tlustší proužky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a chvíli restujeme. Pak přidáme žampiony a prolisovaný česnek a ještě asi 5 minut restujeme. Nezapomeneme míchat.
- Přidáme nakrájený seitan a zalijeme horkým vývarem/vodou. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí žampionů.
- V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a ten pak přidáme do hrnce. Povaříme za stálého míchání asi 3 minuty, než směs zhoustne. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.
- Dochutíme troškou umeocta.
Praktické
- Omáčku podáváme nejlépe s rýží nebo jinou obilovinou a osvěžujícím salátem.
- Pokrm lze uvařit i z čerstvých hub.
- Můžete použít i sušené, stačí půl hrnku ale je nutné houby předem namočit.
- Pro labužníky můžete přidat i pár lžic rostlinné smetany.
Obměna
- Místo seitanu můžete použít tempeh nebo tofu.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
- Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.