Ingredience
- 150 g kuskusu
- 100 g čočky
- extra panenský olivový olej
- agretti – salsola soda (slanobýl) nebo jiná jarní bylinka
- čerstvý bob
- čerstvý hrášek
- ředkvičky
- čerstvý česnek
- sůl
- pepř
- petrželka
- květ měsíčku
- sójový jogurt
- citrónová šťáva
Jak připravit čočku s jarními bylinkami
- Agretti blanšírujte, propláchněte hned pod ledovou vodou a nechte stranou.
- Čočku uvařte a nechte stranou.
- Připravte si kuskus a nechte ho stranou.
- V pánvi rozehřejte olej a přidejte nasekaný česnek, ředkvičky, hrášek, bob, agretti, čočku. Osolte a opepřete.
- Vše krátce osmahněte, jen aby se zelenina prohřála.
- Kuskus dejte do velké mísy a přidejte celý obsah pánve. Posypte petrželkou a měsíčkem.
- Na závěr jsem přidala můj milovaný řecký jogurt Sojade, ochucený pouze solí a citrónovou šťávou.
Praktické
- K jídlu si připravte jakýkoliv dip, omáčku nebo jak je vidět z fotky, rostlinný jogurt. Dip určitě doporučuji, aby nebyl kuskus tak suchý.
- Pro verzi bez sóji připravte dip z jakéhokoliv jiného rostlinného jogurtu namísto sójového.
- Salsola soda se česky jmenuje slanobýl, má opravdu specifickou až slanou chuť. Jaro je její sezona. V Itálii lze koupit všude na trzích, v zelenině a v supermarketech. Salsola soda je vysoce ceněna v sezónní jarní kuchyni, vařená i dušená, jako hlavní nebo doplňková složka salátů, omelet, slaných koláčů, pizzy a těstovin. Je bohatá na vodu a vlákninu, takže výborně působí na diurézu a pravidelnost střev, může být i mírně projímavá. Obsahuje vitamín A, C a vitamíny skupiny B, zejména B3. Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny draslík, vápník, hořčík, železo.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkový kuskus.
Obměna
- Salsola soda (slanobýl) se dá nahradir jakoukoliv jarní bylinkou.
- Místo bobu můžete použít jinou luštěninu nebo použít pouze čerstvý hrášek.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.
Připravený kuskus Připravené Agretti – Slanobýl Všechno do pánve Ve velké míse Na talíři Detail