Hlívové řízečky

Recepty
Ingredience
  • hlíva
  • cizrnová mouka
  • voda
  • strouhanka
  • pepř
  • olej
  • sůl

Jak připravit obalovanou pečenou hlívu

  1. V míse promíchejte cizrnovou mouku s vodou. Těstíčko má být asi jako na palačinky, trošku více husté. Nechte přes noc nabobtnat. Před přípravou lžící odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu. Osolte a opepřete.
  2. Malé trsy hlívy rozdělte na růžičky a obalte v těstíčku, poté ve strouhance.
  3. Na plech dejte pečicí papír a potřete olejem. Nešetřete. Přidejte obalenou hlívu, pokapejte olejem a dejte péct.
  4. Během pečení řízečky otočte a pokud je potřeba, znovu pokapejte olejem.
  5. Pečte do zlatova podle trouby.

Praktické

  • Cizrnovou mouku nechte namočenou přes noc. Těstíčko nesmí být tekuté ani příliš husté. Takže vodu přidávejte postupně. Namočená cizrnová mouka přes noc zhoustne, je lepší ji později naředit, než pak zahušťovat.
  • Můžete i smažit, ale mějte na paměti, že je to houba a saje hodně oleje.
  • Pokud připravujete je pár kousků, můžete použít i horkovzdušnou fritézu, pro větší množství je lepší trouba.
  • Podávejte jak je libo, já připravila salát ze zimní zeleniny, co mám na zahradě. Fenykl, květák a rapa di Chioggia. Pokapáno sójovým jogurtem s citrónovou šťávou a česnekem.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou strouhanku.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Těstíčko můžete připravit i z jiné mouky, která vám pro tuto přípravu vyhovuje. Osobně obaluji pouze touto metodou, cizrnová mouka a voda. Je to jak konzistencí, tak chutí velmi podobné té klasice s vejcem. Takže obměna je na vás.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.
Rate author
NATIres