Bezlepkové krekry z kokosové mouky s chia semínky

Bezlepkové krekry z kokosové mouky s chia semínky Recepty

Ingredience na 2 plechy

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1/2 hrnku chia semínek (nebo lněných či jejich mix)
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1,5 – 2 hrnky vařící vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 – 1 lžička italského koření
  • 1/2 – 1 lžička drceného nebo celého kmínu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sezam nebo mák na posypání
  • nastrouhaná mrkev + 1 lžička kurkumy (nemusí být)

Bezlepkové krekry z kokosové mouky s chia semínky jsou perfektní volbou pro ty, kdo preferují zdravé občerstvení. Tyto křupavé krekry mají lahodnou chuť a jsou skvělé pro každou příležitost. Díky chia semínkům a kombinaci koření získávají jedinečný charakter, který ocení každý, kdo hledá zdravější alternativy k tradičnímu pečivu.

Jak připravit bezlepkové krekry z kokosové mouky

  1. V míse smíchejte kokosovou mouku, italské koření, sůl, kmín a případně lahůdkové droždí pro sýrovou příchuť.
  2. V další misce zalijte chia semínka vařící vodou, promíchejte a nechte chvíli odstát, aby se vytvořil gel.
  3. Ke směsi suchých ingrediencí přidejte kokosový olej (může být i tuhý) a promíchejte.
  4. Poté přidejte horká chia semínka. Pokud chcete mrkvovou verzi krekrů, přidejte nastrouhanou mrkev a kurkumu.
  5. Zpracujte těsto, aby bylo kompaktní a nelepivé, a nechte ho chvíli odpočinout.
  6. Těsto lehce vyválejte na pečící papír, posypte sezamem nebo mákem a rozválejte na tenký plát.
  7. Nožem nebo rádýlkem nakrájejte těsto na tvary podle preference.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 20–25 minut, dokud krekry nezezlátnou a neztvrdnou.

Praktické rady pro přípravu bezlepkových krekrů

  • Uchovávejte vychladlé krekry v uzavřené dóze, kde vydrží čerstvé několik týdnů.
  • Krekry jsou výborné k hummusu, pestu nebo jiným oblíbeným dipům. Můžete je také použít jako základ pro svačiny s pomazánkou a čerstvou zeleninou.

Obměna receptu

  • Pro makovou variantu posypte těsto mákem před válením. Můžete také přidat nastrouhaný tempeh pro „bacon“ příchuť nebo víc lahůdkového droždí pro sýrovou chuť.
  • Nemáte-li kokosovou mouku, můžete použít jinou bezlepkovou mouku, například hrachovou, ale přizpůsobte množství vody pro správnou konzistenci těsta.

Recept pro děti

  • Tyto veganské krekry jsou vhodné pro děti od 1,5 roku. Jsou chutné, zdravé a křupavé, ideální jako zdravá svačinka pro malé jedlíky.

Pro další inspiraci na zdravé recepty navštivte naši kategorii receptů. Podobné recepty najdete také na Apetitonline.cz.

Rate author
NATIres