Ingredience
- 500 g velkých bílých fazolí namočených z předešlého dne
- řasa Kombu
- 2 cibule
- kmín, bobkový list, libeček, nové koření, tymián
- umeocet, jablečný ocet
Jak připravit fazolový salát s tymiánem
Fazolový salát s tymiánem je ideální volbou pro ty, kdo chtějí zdravé a syté jídlo, které lze snadno skladovat. Tato kombinace bílých fazolí s bylinkami a octy je osvěžující, lahodná a vydrží v lednici až týden. Ideální pro rychlé obědy nebo večeře na cestách!
- Z fazolí slijte starou vodu a zalijte je čerstvou vodou tak, aby byly jen potopené. Přidejte řasu Kombu, kmín, bobkový list, nové koření a tymián. Vařte do změknutí, ideálně v papiňáku asi hodinu.
- Po uvaření odstraňte bobkový list, nové koření a libeček. Do horkých fazolí přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, špetku rozemnutého tymiánu, 3 lžíce umeoctu a 3 lžíce jablečného octa. Důkladně promíchejte.
- Ještě horké fazole přendejte do šroubovacích sklenic, zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Tento postup pomůže prodloužit čerstvost.
- Salát je nejlepší až na druhý den, kdy se chutě spojí a fazole nasají aroma tymiánu a octů. Lze skladovat v lednici maximálně týden.
Tipy na servírování a kombinace
Tento fazolový salát můžete podávat s polentou, rýží nebo těstovinami jako lehké hlavní jídlo. Skvěle chutná také s pečenou zeleninou, houbami, napařenou nebo kvašenou zeleninou. Je také výborným doplňkem na cesty nebo pikniky.
Možné obměny
Fazolový salát lze připravit z jakýchkoliv druhů fazolí. Pokud nemáte rádi tymián, můžete ho vynechat nebo nahradit jinými bylinkami, jako je rozmarýn nebo oregano. Díky tomu získáte pokaždé jinou chuťovou variaci.
Pro další recepty na zdravé pokrmy navštivte naši kolekci receptů nebo se inspirujte na TopRecepty.cz.