Ingrediencena misku hummusu
- 2 hrnky vařené cizrny
- 1,5 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky majoránky
- 1 cibule
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 stroužky česneku
- voda z cizrny/voda/vývar
- umeocet
- sojová omáčka
- olej
- sůl
Jak připravit burákový hummus
- Na větším množství oleje orestujeme cibuli se solí dozlatova. Přidáme cizrnu a trochu vody z cizrny (nebo vývar či vodu) a krátce prohřejeme.
- Vypneme, přidáme česnek, koření, arašídové máslo a vše rozmixujeme dohladka.
- Podle potřeby přidáváme vývar z cizrny, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť sojovou omáčkou a umeoctem.
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
- Pro verzi bez soji vynechte sojovou omáčku a více osolte.
- Pokud nemáte arašídové máslo, přidejte do mixéru hrstičku buráků. Pokud máte výkonný mixér, udělá vám to stejnou službu.
- Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
- Můžeme podávat s pečenou cizrnou.
Obměna
- Místo majoránky a kmínu můžeme dát např. kurkumu, kari koření nebo oblíbené bylinky.
- Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
- Cibuli můžete vynechat.
- Místo umeocta můžete dát jablečný ocet nebo citrón, ale bude potřeba přisolit.
Děti
- Hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let, pokud ubereme dochucovadla.