Arašídový hummus

Recepty
Ingrediencena misku hummusu
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 2 stroužky česneku
  • voda z cizrny/voda/vývar
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • olej
  • sůl

Jak připravit burákový hummus

  1. Na větším množství oleje orestujeme cibuli se solí dozlatova. Přidáme cizrnu a trochu vody z cizrny (nebo vývar či vodu) a krátce prohřejeme.
  2. Vypneme, přidáme česnek, koření, arašídové máslo a vše rozmixujeme dohladka.
  3. Podle potřeby přidáváme vývar z cizrny, abychom dosáhli požadované konzistence.
  4. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť sojovou omáčkou a umeoctem.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez soji vynechte sojovou omáčku a více osolte.
  • Pokud nemáte arašídové máslo, přidejte do mixéru hrstičku buráků. Pokud máte výkonný mixér, udělá vám to stejnou službu.
  • Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo majoránky a kmínu můžeme dát např. kurkumu, kari koření nebo oblíbené bylinky.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Cibuli můžete vynechat.
  • Místo umeocta můžete dát jablečný ocet nebo citrón, ale bude potřeba přisolit.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let, pokud ubereme dochucovadla.
Rate author
NATIres