Bezlepkové knedlíky z jahel a rýže

Recepty
Ingredience6 porcí
  • 1 hrnek rýže
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka jen pro případ řídkého těsta

Jak připravit jáhelno-rýžové knedlíky

  1. Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
  2. Pak přidáme oprané jáhly, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.
  3. Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba je spojovat moukou, budou vám držet samy.
  4. Nevěříte-li si, že se knedlíky povedou, nebo máte obiloviny studené z předchozího vaření, přidáte trošku vroucí vody a zaprášíme pohankovou moukou.
  5. Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto a vlhkýma rukama vytvarujeme koule, šišky nebo nočky, válečky a dáme vařit do osolené vroucí vody.
  6. Pokud jsme nepřidávali mouku, budou hotové hned, jak vyplavou. Pokud jsme přidávali mouku, dáme jim ještě nějakou minutu k dobru.
  7. V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit.

Praktické

  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku.
  • Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Obměna

  • Do těsta na knedlíky můžete přidat oblíbené koření, čerstvé či sušené bylinky nebo burizony pro nadlehčení.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Děti

  • Pokud vynecháme sůl, jsou tyto knedlíky vhodné i pro nejmenší děti. Jinak podáváme od 1,5 roku.
Rate author
NATIres