Ingrediencepro 4 porce
- 2 hrnky nakrájených hub (lesní, žampiony nebo sušené)
- 2 mrkve
- lžička sušeného tymiánu nebo dvě snítky čerstvého
- půl lžičky mletého kmínu
- svazek jarní cibulky
- hrnek cherry rajčátek
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 4 hrnky uvařeného bulguru nebo 1 hrnek bulguru a 2 hrnky vody
- na posypku: pražený sezam
- na ozdobu: listy salátu (rukola, polníček…)
Jak připravit bulgurové rizoto s houbami
- Nemáme-li uvařený bulgur, zalijeme ho dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
- Necháme ho 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promícháme – načechrejte bulgur vidličkou.
- Mrkev nastrouháme nahrubo, jarní cibulku nakrájíme na proužky, sherry rajčátka rozpůlíme.
- Na oleji orestujeme houby s trochou soli a přidáme tymián, mletý kmín a nastrouhanou mrkev. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
- Ke konci přidáme tymián a pepř, jarní cibulku a cherry rajčátka.
- Přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
- Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny, sypeme praženým sezamovým semínkem.
Obměna
- Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus nebo bílou rýži.. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.
Děti
- Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje. U dětí od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.