Bulgur s houbami a rajčátky

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • 2 hrnky nakrájených hub (lesní, žampiony nebo sušené)
  • 2 mrkve
  • lžička sušeného tymiánu nebo dvě snítky čerstvého
  • půl lžičky mletého kmínu
  • svazek jarní cibulky
  • hrnek cherry rajčátek
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 hrnky uvařeného bulguru nebo 1 hrnek bulguru a 2 hrnky vody
  • na posypku: pražený sezam
  • na ozdobu: listy salátu (rukola, polníček…)

Jak připravit bulgurové rizoto s houbami

  1. Nemáme-li uvařený bulgur, zalijeme ho dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promícháme – načechrejte bulgur vidličkou.
  3. Mrkev nastrouháme nahrubo, jarní cibulku nakrájíme na proužky, sherry rajčátka rozpůlíme.
  4. Na oleji orestujeme houby s trochou soli a přidáme tymián, mletý kmín a nastrouhanou mrkev. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
  5. Ke konci přidáme tymián a pepř, jarní cibulku a cherry rajčátka.
  6. Přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
  7. Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny, sypeme praženým sezamovým semínkem.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus nebo bílou rýži.. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.

Děti

  • Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje. U dětí od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.
Rate author
NATIres