Čirok s rýží natural

Recepty
Ingrediencepro 2-3 porce
  • 1/2 hrnku čiroku
  • 1/2 hrnku rýže natural
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Jak uvařit čirok s rýží

  1. Čirok a rýži propláchneme ve studené vodě a na pár hodin namočíme do 3 hrnků vody.
  2. Před vařením vodu neslíváme, vaříme ve stejné vodě se špetkou soli na mírném plameni.
  3. Vaříme cca 35 minut do vstřebání vody.
  4. Necháme 10 minut dojít pod pokličkou.

Praktické

  • Čirok i rýže se uvaří i bez namáčení, ale je výhodné je předem namočit – získáme tím na živinách, které se začnou v namočených zrníčkách probouzet a pokrm bude lépe stravitelný a tedy užitek z jídla větší.
  • Poměr můžete upravit ve prospěch toho obilí, které máte raději.

Kombinujeme 

  • Čirok a rýží použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.
  • Namáčením se také zkrátí doba varu – bez namáčení je potřeba vařit déle, aby bylo zrno měkké.

Obměna

  • K obilí můžeme přidat řasy nebo semínka.
  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a také delší doba varu.

Děti

  • Čirok i rýže jsou vhodné i pro miminka, pouze vynecháme sůl a uvařené obilí přepasírujeme.
Rate author
NATIres