Ingredience
- 250 g uvařené cizrny
- 5 zralých rajčat
- 3 stroužky česneku
- sušené oregáno
- snítka rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- olej
- chilli
- sůl
- 5 sušených rajčat
- kapary
- 1 velká hrst kešu oříšků
- citrónová šťáva
- pažitka
- čerstvá bazalka
Jak připravit omáčku z rajčat a cizrny
- Kešu oříšky namočte na několik hodin.
- Sušená rajčata namočte na několik hodin do horké vody.
- Do pánve nalijte olej, prolisujte česnek, přidejte nakrájená sušená rajčata, kapary, snítky rozmarýnu a tymiánu, chilli papričku a orestujte.
- Rajčata zbavte slupky, nakrájejte je na malé kousky a vložte do pánve. Zalijte vodou, osolte a chvíli duste.
- Do pánve přidejte také vařenou cizrnu.
- Slijte kešu, dejte do mixéru, přidejte vodu a citrónovou šťávu. Rozmixovanou směs nalijte do pánve, promíchejte a vařte do požadované konzistence. Méně vody pro hustou omáčku, více vody pro tekutější.
- Nakonec přidejte nasekanou čerstvou bazalku a pažitku.
Praktické
- Není třeba nic vážit, řiďte se počtem strávníků a podle toho volte množství ingrediencí.
- Podávejte s jakoukoliv obilovinou, těstovinou nebo opečených chlebem.
- Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.
Obměna
- Místo kešu můžete použít jakoukoliv rostlinnou smetanu nebo i trochu kokosového mléka.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.