Ingredience!!
- 1 cibule
- hrnek vařené čočky
- olej
- sůl
- šálek pokrájené neloupané dýně na kostičky
- sójová omáčka
- umeocet
Jak připravit pomazánku z čočky
- Na dno studeného kastrolku dáme tenoučkou vrstvu oleje, na něj pokrájenou cibulku na jemno, na ni vrstvu dýně pokrájené na kostičky, posolíme, přiklopíme a pustíme plotýnku na plno.
- Jakmile začne syčet zahřátý olej, ztlumíme na mírný plamen a bez míchání dusíme cca 15 minut, až dýně změkne.
- Můžeme zkontrolovat, zda se nám cibulka nepřipaluje, vařečkou, kterou opatrně odstrčíme dýni na stranu. V případě potřeby podlijeme troškou horkého vývaru nebo horké vody, ale nebývá to potřeba, pokud neděláme zeleninu příliš zprudka, pustí si vlastní šťávu a dusí se v ní dosladka.
- Když je dýně měkoučká a její slupka se rozpadá, přidáme uvařenou čočku a necháme chvíli společně prohřát.
- Směs zamícháme a podle chuti dochutíme sójovou omáčkou, pro kyselejší chuť můžeme použít umeocet.
- Pomazánku mažeme na pečivo nebo podáváme jako luštěninovou složku hlavního jídla.
Praktické
- Malým dětem můžeme rozmixovat ponorným mixérem či promačkat přes pasírovač.
- Pokud chceme pomazánku vzít s sebou na výlet, nebudeme do ní dávat zeleninu. Ohřejeme jen čočku na cibulce, ochutíme a hotovo.
- Nemáme-li hotovou uvařenou čočku, uvaříme si čočku červenou, která je rychle uvařená a není třeba ji předem namáčet.
- Pro verzi bez sóji použijeme na dochucení namísto sójové omáčky omáčku hrachovou.
Obměna
- Místo čočky můžeme použít fazolky, cizrnu nebo mungo.
- Místo dýně můžeme použít jakoukoli jinou zeleninu, vyzkoušejte například mrkev, tuřín nebo petržel.
- Můžeme zjemnit přidáním rostlinné smetany.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.