Čočková pomazánka s dýní a cibulkou

Recepty
Ingredience!!
  • 1 cibule
  • hrnek vařené čočky
  • olej
  • sůl
  • šálek pokrájené neloupané dýně na kostičky
  • sójová omáčka
  • umeocet

Jak připravit pomazánku z čočky

  1. Na dno studeného kastrolku dáme tenoučkou vrstvu oleje, na něj pokrájenou cibulku na jemno, na ni vrstvu dýně pokrájené na kostičky, posolíme, přiklopíme a pustíme plotýnku na plno.
  2. Jakmile začne syčet zahřátý olej, ztlumíme na mírný plamen a bez míchání dusíme cca 15 minut, až dýně změkne.
  3. Můžeme zkontrolovat, zda se nám cibulka nepřipaluje, vařečkou, kterou opatrně odstrčíme dýni na stranu. V případě potřeby podlijeme troškou horkého vývaru nebo horké vody, ale nebývá to potřeba, pokud neděláme zeleninu příliš zprudka, pustí si vlastní šťávu a dusí se v ní dosladka.
  4. Když je dýně měkoučká a její slupka se rozpadá, přidáme uvařenou čočku a necháme chvíli společně prohřát.
  5. Směs zamícháme a podle chuti dochutíme sójovou omáčkou, pro kyselejší chuť můžeme použít umeocet.
  6.  Pomazánku mažeme na pečivo nebo podáváme jako luštěninovou složku hlavního jídla.

Praktické

  • Malým dětem můžeme rozmixovat ponorným mixérem či promačkat přes pasírovač.
  • Pokud chceme pomazánku vzít s sebou na výlet, nebudeme do ní dávat zeleninu. Ohřejeme jen čočku na cibulce, ochutíme a hotovo.
  • Nemáme-li hotovou uvařenou čočku, uvaříme si čočku červenou, která je rychle uvařená a není třeba ji předem namáčet.
  • Pro verzi bez sóji použijeme na dochucení namísto sójové omáčky omáčku hrachovou.

Obměna

  • Místo čočky můžeme použít fazolky, cizrnu nebo mungo.
  • Místo dýně můžeme použít jakoukoli jinou zeleninu, vyzkoušejte například mrkev, tuřín nebo petržel.
  • Můžeme zjemnit přidáním rostlinné smetany.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
Rate author
NATIres