Dýňová čočka s kokosem a čerstvými bylinkami

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • 1 cibule
  • sůl
  • olej
  • 1/2 hrnku loupané červené čočky
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 2 hrnky nakrájené dýně
  • 2 stonky listového celeru
  • snítka čerstvé saturejky (1 lžička sušené)
  • snítka rozmarýnu (1 lžička sušeného)
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • nať z 1 mrkve
  • umeocet

Jak připravit čočku s dýní a kokosem

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Omyjeme a nakrájíme zeleninu na malé kousky, nať z mrkve nasekáme.
  3. Na dno hrnce dáme trochu oleje a rozehřejeme.
  4. Vložíme cibuli, osolíme, orestujeme.
  5. Přidáme kokos a mrkvovou nať a orestujeme.
  6. Vložíme dýni, celer, opláchnutou čočku, lístky z rozmarýny a saturejky a přidáme vývar/vodu.
  7. Na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 15 minut, až se čočka a dýně začnou rozpadat.
  8. Vypneme a dochutíme troškou umeocta.

Praktické

  • Pokud máte slabší trávení, i loupanou čočku předem určitě namočte. Klidně přes noc. A nesnězte jídla příliš velkou porci, dokud se trávení nesrovná a nenaučí se trávit složité cukry.
  • Pokud jsme porci neodhadli a zbylo nám, dáme ještě horké do termosky a spotřebujeme k večeři. Můžeme také rozmixovat a získat pomazánku na svačinu. Nebo, pokud jsme zdraví a nemáme velké zdravotní problémy, můžeme přidat do polévky další den, kde je ale základ z jiné čerstvé zeleniny a toto je jen doplněk, kterého přidáme trošinku na celý hrnec.

Obměna

  • Místo loupané červené čočky můžeme použít neloupanou, ale je potřeba ji buď uvařit předem nebo počítat s delší dobou varu, rozhodně ji však předem namočíme.
  • Využít také můžeme zbylou luštěninu z předchozích dní místo čočky. Hodí se cizrna, fazole i hrách. Na závěr můžeme trochu pomačkat šťouchadlem na brambory, abychom dosáhli konzistence jako na fotce, nebo trochu pomixovat ponorným mixérem.
  • Máme-li čerstvé bylinky, určitě je využijeme místo sušených. Můžeme použít i jiné podle chuti. Hodí se sladké curry, samotná kurkuma nebo bylinky jako bazalka.
  • Můžeme vyměnit zeleninu podle aktuálních zásob. Místo mrkvové natě a listového celeru můžeme použít jiné natě ze zeleniny, které máme k dispozici, připadně je zcela vynechat, pokud nemáme žádné po ruce. Dýni můžeme nahradit batátem nebo mrkví, místo listového celeru můžeme dát řapíkatý nebo kus celerové bulvy. Velmi dobře můžeme do jídla přidat kousek červené řepy nebo kořenové petržele.
  • Místo strouhaného kokosu můžeme použít kokosové mléko nebo rostlinnou smetanu (mandlovou, ovesnou, rýžovou apod.), které ale přidáme až do hotového pokrmu. Případně můžeme vynechat tuto “smetanovou” složku.
  • Pokud chceme jídlo pikantnější a více prohřívající, můžeme přidat ještě prolisovaný česnek nebo vymačkat zázvorovou šťávu.
  • Místo umeocta můžeme dochutit jablečným octem a troškou sójové omáčky.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pro striktně bezlepkovou verzi použijte při dosolování případně omáčku tamari (ne shoyou).
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. Místo tofu dejte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

    Děti

    • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme na množství koření, sůl a dochucovadla. Děti od 2 let mohou stejné jídlo, ale šetříme s ochucovadly.
    Rate author
    NATIres