Ingredience
- 1 hrnek uvařených fazolí adzuki (nebo jiné fazole)
- 1 hrnek zelených fazolek (čerstvých lusků)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- lžíce olej
- špetka soli
- majoránka
- sojová omáčka
- voda z fazolí/vývar/voda
Jak připravit fazole s fazolkami
- Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, fazolky zbavíme stopek a pokrájíme na polovic.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a osolíme.
- Cibuli orestujeme do sklovata, přidáme česnek a fazolky.
- Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla.
- Podlijeme vodou z fazolí nebo horkým vývarem, případně vodou. Vody dáme jen pár lžic.
- Vaříme pod pokličkou na mírném plameni cca 15 minut.
- Když jsou fazolky měkké, přidáme uvařené adzuki nebo jiné již uvařené fazole, majoránku, trochu sojové omáčky pro dochucení a necháme společně prohřát.
- Při promíchání se fazolky rozpadnou, takže budeme mít takovou správnou hmotu, která spojí všechny ingredience a nebude potřeba ničím zahušťovat.
Obměna
- Použít můžete samozřejmě jakékoli jiné luštěniny, ideální na dosažení této konzistence je červená čočka a hrách, ostatní doporučujeme na závěr trochu rozšťouchat, protože jinak budete mít celé kuličky cizrny apod.
- Měnit můžeme i bylinky, zejména máme-li na zahrádce čerstvé, můžeme tvořit lahodné chutě jednou z libečku, jindy přidáním tymiánu či oregána.
Kompletní talíř
- Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.
Děti
- Takto připravené jídlo je vhodné pro děti kolem 2 let. Mladším dětem ubereme koření, sojovou omáčku, sůl a olej.