Ingrediencepro 4 porce
- 1 hrnek vařených fazolí
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1/2 černého kořene
- zelená část pórku
- 3/4 litru vývaru/horké vody
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 listy bobkového listu
- 2 kuličky jalovce
- 2 kuličky nového koření
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce umeoceta
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
Jak uvařit zeleninovou polévku s černým kořenem
- Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubo, cibuli nakrájíme na kostičky, černý kořen na tenké plátky, pórek na kolečka.
- V druhém hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, trochu více osolíme a orestujeme.
- Přidáme petržel, mrkev, celer a černý kořen a společně restujeme několik minut.
- Přidáme koření, zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou.
- Ke konci přidáme prolisovaný česnek, pórek a vařené fazole, necháme prohřát a pórek změknout a vypneme.
- Podle chuti přidáme trošku umeocta.
Praktické
- Černý kořen neloupu, jen očistím kartáčkem na zeleninu, aby se zbavil zeminy, je pak světlejší viz foto (ukrojený kořen na prkýnku).
- Pokud by byla polévka málo slaná, můžete ji na závěr dosolit sojovou omáčkou nebo přidat miso pastu.
- Polévka je hustá a hutná, chcete-li ji méně hustou, dejte jen půlku mrkve, půlku petržele a maličký kousek celeru.
Obměna
- My jsme použili do máslova uvařené fazole Berlotti, ale můžete použít i jiné. Tyto dodávají dojem šunky svojí růžovou barvou.
- Pokud nemáte černý kořen, tak ho vynechejte, i tak to bude velmi dobrá polévka.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl a olej podle věku.