Fazolová polévka s černým kořenem

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • 1 hrnek vařených fazolí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1/2 černého kořene
  • zelená část pórku
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce umeoceta
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak uvařit zeleninovou polévku s černým kořenem

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubo, cibuli nakrájíme na kostičky, černý kořen na tenké plátky, pórek na kolečka.
  2. V druhém hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, trochu více osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme petržel, mrkev, celer a černý kořen a společně restujeme několik minut.
  4. Přidáme koření, zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou.
  5. Ke konci přidáme prolisovaný česnek, pórek a vařené fazole, necháme prohřát a pórek změknout a vypneme.
  6. Podle chuti přidáme trošku umeocta.

Praktické

  • Černý kořen neloupu, jen očistím kartáčkem na zeleninu, aby se zbavil zeminy, je pak světlejší viz foto (ukrojený kořen na prkýnku).
  • Pokud by byla polévka málo slaná, můžete ji na závěr dosolit sojovou omáčkou nebo přidat miso pastu.
  • Polévka je hustá a hutná, chcete-li ji méně hustou, dejte jen půlku mrkve, půlku petržele a maličký kousek celeru.

Obměna

  • My jsme použili do máslova uvařené fazole Berlotti, ale můžete použít i jiné. Tyto dodávají dojem šunky svojí růžovou barvou.
  • Pokud nemáte černý kořen, tak ho vynechejte, i tak to bude velmi dobrá polévka.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl a olej podle věku.
Rate author
NATIres