Ingrediencepro 4 porce
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 menší batát (cca 200 g)
- 2 lžíce olej (sezamový)
- sůl
- umeocet nebo shiromiso
- lžíce tahini
- zeleninový vývar nebo horká voda
- na ozdobu: žíce praženého sezamového semínka a petrželka
Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA
Postup
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, mrkev na šikmé proužky a batát na kostičky.
- Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, batát a trošku soli. Mícháme.
- Zalijeme deci horké vody nebo zeleninového vývaru a dusíme pod pokličkou asi 12 minut.
- V půl deci horké vody dobře rozmícháme lžíci tahini a přilijeme k dušené zelenině.
- Necháme pár minut bez pokličky povařit, aby se chutě prolnuly.
- Sundáme z plotny a dochutíme kapkou umeocta (slanější verze) nebo trochou shiromisa rozmíchaného ve vlažné vodě (sladší verze).
- Zelenina by měla být lehce obalená v omáčce. Pokud by bylo vody ještě moc, necháme ji chvíli bez pokličky vyvařit.
- Na závěr ozdobíme praženými sezamovými semínky a petrželkou.
Kombinujeme
Glazované batáty s mrkví se hodí jako zeleninová příloha k jakémukoliv pokrmu. V kombinaci s obilovinou (na snímku jsou vařené jáhly s rýží) to může být lehká večeře nebo snídaně. Nezapomeneme talíř doplnit kvašenou zeleninou a posypkou.
Obměna
Pokud nemáte batáty, můžete použít jenom mrkev.
Děti od roka
Mrkev s batáty vaříme jen s malinkým množstvím soli a oleje. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
Děti od roka a půl
Pokrm můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
Děti od 2 let
Mohou pokrm podle receptu.