Ingredience1-2 porce
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 100 g hlívy ústřičné
- 100-150 ml rostlinného mléka
- 1 lžička sladké papriky
- 1/4-1/2 lžičky uzené papriky
- 100 g uvařené cizrny
- umeocet
- 1 lžička škrobu (arrowroot, kuzu, kukuřičný)
- sůl
Jak připravit vegan kuře na paprice
- Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a ihned posolíme.
- Až je zlatavá, přidáme na proužky nakrájenou hlívu a slitou uvařenou cizrnu a společně restujeme.
- Poprášíme oběma paprikami, 20 sekund restujeme a zalijeme mlékem.
- Snížíme plamen a dusíme zhruba 7 minut.
- Poté zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a povaříme do zhoustnutí.
- Vypneme a dochutíme umeoctem.
- Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo jinou obilovinou.
Praktické
- Hlíva v tomto pokrmu vypadá téměř jako kousky kuřete.
Obměna
- V receptu je výborné i lahůdkové droždí. Přidejte dle chuti např. 1-2 lžíce.
- Místo cizrny můžete dát i tofu, tempeh, seitan nebo jinou luštěninu.
- Hlíva se dá nahradit i za žampiony či jiné houby.
- Místo mléka můžete dát i rostlinnou smetanu, ale tu až úplně před dokončením pokrmu (duste na vodě), aby se nesrazila, pak už nebude třeba tolik zahušťovat.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud už běžně jedí luštěniny, je možné i dříve, ale uberte na koření a soli.