“Humrová” pomazánka z tofu

Recepty
Ingredience
  • 1 kostka uzeného tofu
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šťáva z citrónu na dochucení
  • sůl
  • sójová omáčka
  • umeocet

Jak připravit humrovou pomazánku

  1. Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej, přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
  2. Přidáme tofu nakrájené na větší kostky a zalijeme asi půl deci horké vody, aby tofu i cibule byly ponořené.
  3. Vaříme 10 minut, pak přidáme lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a povaříme 3 minuty.
  4. Směs by měla zhoustnout, pak stáhneme z plotny.
  5. Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme do hladka.
  6. Nastrouháme zeleninu a zamícháme do pomazánky.
  7. Ochutíme citrónovou šťávou, případně i umeoctem a sójovou omáčkou.

Praktické

  • Pokud budeme pomazánku jíst hned, přidáme syrovou nastrouhanou mrkev a celer a zakapeme dle chuti citrónovou šťávou. Chystáme-li pomazánku až na druhý den, je lepší přidat čerstvou zeleninu až před konzumací, nejlépe hodinu dopředu, pak se stihne i uležet.
  • Pokud je málo slaná, dochutíme ještě sójovou omáčkou, nebo umeoctem.
  • Pokud máte alergii na sóju a nemůžete ji ani v její zdravé úpravě, jak je tofu, připravte si jinou zdravou pomázanku, např. z luštěnin. Skvělá je např. pomazánka z červené čočky nebo cizrnová s mrkví.

Obměna

  • Místo zeleniny zkuste přidat jen pár stroužků česneku a vznikne výborná česneková pomazánka.

Kombinujeme

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.
Rate author
NATIres