Ingredience
- 1 kostka uzeného tofu
- 1 střední cibule
- 1 střední mrkev
- 50 g celeru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- šťáva z citrónu na dochucení
- sůl
- sójová omáčka
- umeocet
Jak připravit humrovou pomazánku
- Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej, přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
- Přidáme tofu nakrájené na větší kostky a zalijeme asi půl deci horké vody, aby tofu i cibule byly ponořené.
- Vaříme 10 minut, pak přidáme lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a povaříme 3 minuty.
- Směs by měla zhoustnout, pak stáhneme z plotny.
- Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme do hladka.
- Nastrouháme zeleninu a zamícháme do pomazánky.
- Ochutíme citrónovou šťávou, případně i umeoctem a sójovou omáčkou.
Praktické
- Pokud budeme pomazánku jíst hned, přidáme syrovou nastrouhanou mrkev a celer a zakapeme dle chuti citrónovou šťávou. Chystáme-li pomazánku až na druhý den, je lepší přidat čerstvou zeleninu až před konzumací, nejlépe hodinu dopředu, pak se stihne i uležet.
- Pokud je málo slaná, dochutíme ještě sójovou omáčkou, nebo umeoctem.
- Pokud máte alergii na sóju a nemůžete ji ani v její zdravé úpravě, jak je tofu, připravte si jinou zdravou pomázanku, např. z luštěnin. Skvělá je např. pomazánka z červené čočky nebo cizrnová s mrkví.
Obměna
- Místo zeleniny zkuste přidat jen pár stroužků česneku a vznikne výborná česneková pomazánka.
Kombinujeme
- Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.
Děti
- Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.