Italsko-japonský wok

Recepty
Ingredience
  • japonský lilek
  • shishito papričky
  • cuketa
  • sezamový olej
  • česnek
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • 3 lžičky tamari
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 2 vrchovaté lžičky arašídového másla
  • 1 sklenice vody
  • vločky z mořské řasy nori
  • pažitka
  • sůl
  • těstoviny casarecce
  • sezamové semínko

Jak připravit těstoviny se zeleninou a arašídovou omáčkou

  1. Lilek nakrájejte a papriky očistěte, v případě potřeby rozpulte.
  2. Ve woku rozehřejte sezamový olej a přidejte lilek, papriku a nasekaný česnek. Orestujte. Pro urychlení vaření přikryjte wok poklicí.
  3. Když je zelenina ve woku dobře opečená, přidejte cukety, osolte, zvyšte teplotu a znovu opékejte, dokud nejsou i cukety uvařené. Posypejte sezamovými semínky.
  4. V misce smíchejte tamari, arašídové máslo, rýžový sirup, gochugaru a vodu. Dobře promíchejte.
  5. Omáčkou přelijte zeleninu ve woku a na vysokém ohni omáčku vařte do zhoustnutí. Zabere to velmi málo času.
  6. Uvařte těstoviny, přidejte je do woku a vše společně orestujte. V případě potřeby přidejte několik lžic vody z vaření těstovin.
  7. Nandejte na talíře, posypejte pažitkou a vločkami řasy nori.

Praktické

  • Pokud nemáte wok, použijte jakoukoliv nepřilnavou pánev.
  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou, pohankovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (např. kukuřičné nebo rýžové).

Obměna

  • Použijte jakýkoliv lilek nakrájený na špalíčky.
  • Použijte jakoukoliv papriku.
  • Můžete použít jakékoliv těstoviny.
  • Místo gochugaru můžete použít jakékoliv chilli.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.
Rate author
NATIres