Ingredience
- japonský lilek
- shishito papričky
- cuketa
- sezamový olej
- česnek
- gochugaru (chilli na kimchi)
- 3 lžičky tamari
- 1 lžička rýžového sirupu
- 2 vrchovaté lžičky arašídového másla
- 1 sklenice vody
- vločky z mořské řasy nori
- pažitka
- sůl
- těstoviny casarecce
- sezamové semínko
Jak připravit těstoviny se zeleninou a arašídovou omáčkou
- Lilek nakrájejte a papriky očistěte, v případě potřeby rozpulte.
- Ve woku rozehřejte sezamový olej a přidejte lilek, papriku a nasekaný česnek. Orestujte. Pro urychlení vaření přikryjte wok poklicí.
- Když je zelenina ve woku dobře opečená, přidejte cukety, osolte, zvyšte teplotu a znovu opékejte, dokud nejsou i cukety uvařené. Posypejte sezamovými semínky.
- V misce smíchejte tamari, arašídové máslo, rýžový sirup, gochugaru a vodu. Dobře promíchejte.
- Omáčkou přelijte zeleninu ve woku a na vysokém ohni omáčku vařte do zhoustnutí. Zabere to velmi málo času.
- Uvařte těstoviny, přidejte je do woku a vše společně orestujte. V případě potřeby přidejte několik lžic vody z vaření těstovin.
- Nandejte na talíře, posypejte pažitkou a vločkami řasy nori.
Praktické
- Pokud nemáte wok, použijte jakoukoliv nepřilnavou pánev.
- Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou, pohankovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (např. kukuřičné nebo rýžové).
Obměna
- Použijte jakýkoliv lilek nakrájený na špalíčky.
- Použijte jakoukoliv papriku.
- Můžete použít jakékoliv těstoviny.
- Místo gochugaru můžete použít jakékoliv chilli.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro děti.