Jak připravit veganské palačinky bez vajec a mléka?

Veganské palačinky s marmeládou bez cukru Recepty

Jak připravit veganské palačinky bez vajec a mléka?

Veganské palačinky jsou skvělou alternativou k tradičním palačinkám. Tento recept je ideální pro ty, kdo hledají zdravé a lehké jídlo, bez použití vajec a mléka. Výsledkem jsou palačinky, které si můžete vychutnat s marmeládou bez cukru nebo sladkou omáčkou z ovoce.

Ingredience

  • 1 šálek (100g) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (50g) žitné mouky
  • 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
  • půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
  • špetka koriandru
  • špetka kurkumy
  • špetička soli
  • povidla nebo marmeláda bez cukru

Jak vyrobit palačinky

  1. Smíchejte pohankovou, žitnou a špaldovou mouku se solí, koriandrem a kurkumou. Postupně přidávejte sójové nebo jiné rostlinné mléko a olej, dokud nezískáte hladké těsto.
  2. Těsto dobře promíchejte elektrickým šlehačem a nechte ho 10 minut odpočívat, aby se ingredience spojily.
  3. Připravte si teflonovou pánev a lehce ji potřete olejem. Nalijte na ni tenkou vrstvu těsta a smažte na středním ohni, dokud okraje palačinky nezezlátnou a těsto neztuhne.
  4. Palačinku opatrně otočte pomocí obracečky a smažte z druhé strany, dokud nebude dokonale propečená.
  5. Pokud chcete minimalizovat tuk, pánev nemusíte olejem vytírat. Těsto již obsahuje malé množství oleje, které zaručí snadné otočení palačinky.

Praktické tipy

  • Z uvedeného množství připravíte přibližně 6 velkých palačinek. Pokud nemáte rostlinné mléko, můžete použít smetanu rozředěnou vodou (1 dcl smetany a 4 dcl vody).
  • Pokud nemáte marmeládu bez cukru, můžete si ji vyrobit z rozvařených sušených meruněk s trochou vody.

Kombinace a servírování

Vzhledem k absenci zeleniny a luštěnin doporučujeme podávat palačinky jako druhý chod po luštěninové polévce. Díky tomu budete mít vyvážené jídlo a množství postačí pro 4 osoby.

Obměna receptu

Tyto veganské palačinky můžete podávat i na slano. Místo marmelády je naplňte pomazánkou z cizrny nebo červené čočky a doplňte kysaným zelím a čerstvou zeleninou. Vyzkoušejte tento recept i jako zdravé lívance.

Pro více inspirace na zdravé veganské recepty navštivte naši stránku receptů nebo se inspirujte na ApetitOnline.cz.

Rate author
NATIres