Ingredience na 2 chleby
Rozkvas:
- 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
- 150 g vody
- 150 g žitné mouky
Těsto:
- rozkvas
- 350 g celozrnné pšeničné mouky
- hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
- 30 g dýňových semínek
- 10 g soli
- 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
- 340 ml vody
Obsah
Jak upéct kváskový dýňový chléb?
Kváskový dýňový chléb je ideální volbou pro podzimní pečení. Tento chléb kombinuje přirozenou nasládlost dýně s tradiční chutí kváskového chleba a je bohatý na vlákninu a minerály. Pusťte se do přípravy tohoto zdravého domácího chleba!
- V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
- Přidáme mouku a pořádně rozmícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 9 hodin kvasit.
- K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme, poté vmícháme nastrouhanou dýni.
- Přidáme ostatní ingredience a zpracujeme těsto, které poté nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
- Necháme těsto kvasit 2-4 hodiny na lince, zakryté utěrkou.
- Posypeme dýňovými semínky a pečeme 15 minut na 250 °C, poté snižujeme teplotu na 180 °C a dopékáme dalších 30-45 minut.
- Chléb je hotový, když se těsto nelepí na špejli. Necháme vystydnout na mřížce a krájíme až zcela vychladlý.
Praktické tipy pro přípravu kváskového dýňového chleba
- Těsto je díky dýni lehce nasládlé, ale zachovává si klasickou chlebovou chuť.
- Můžete z tohoto těsta připravit i bulky, housky nebo muffiny – stačí upravit dobu pečení.
- Podávejte s pomazánkou nebo syrovou zeleninou, skvěle se hodí i k polévce či guláši.
Obměny receptu na kváskový dýňový chléb
- Místo dýně můžete použít nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
- Použití dýňového pyré místo strouhané dýně vyžaduje úpravu poměru mouky a vody.
- Místo dýňových semínek můžete přidat vlašské ořechy pro extra chuť.
- Pšeničnou mouku lze zaměnit za špaldovou nebo jinou celozrnnou mouku.
- Kmín lze vynechat nebo nahradit drceným koriandrem či jiným kořením.
Kváskový dýňový chléb je nejen chutný, ale i zdravý doplněk k vašemu jídelníčku. Vyzkoušejte tento recept a objevte další inspiraci v naší sbírce receptů. Pro další tipy na domácí pečení doporučujeme také navštívit Recepty.cz.