Jak upéct kváskový dýňový chléb?

Kváskový dýňový chléb s celozrnnou moukou a dýňovými semínky Recepty
Ingredience na 2 chleby

Rozkvas:

  • 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky

Těsto:

  • rozkvas
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
  • 30 g dýňových semínek
  • 10 g soli
  • 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
  • 340 ml vody

Jak upéct kváskový dýňový chléb?

Kváskový dýňový chléb je ideální volbou pro podzimní pečení. Tento chléb kombinuje přirozenou nasládlost dýně s tradiční chutí kváskového chleba a je bohatý na vlákninu a minerály. Pusťte se do přípravy tohoto zdravého domácího chleba!

  1. V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
  2. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 9 hodin kvasit.
  3. K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme, poté vmícháme nastrouhanou dýni.
  4. Přidáme ostatní ingredience a zpracujeme těsto, které poté nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  5. Necháme těsto kvasit 2-4 hodiny na lince, zakryté utěrkou.
  6. Posypeme dýňovými semínky a pečeme 15 minut na 250 °C, poté snižujeme teplotu na 180 °C a dopékáme dalších 30-45 minut.
  7. Chléb je hotový, když se těsto nelepí na špejli. Necháme vystydnout na mřížce a krájíme až zcela vychladlý.

Praktické tipy pro přípravu kváskového dýňového chleba

  • Těsto je díky dýni lehce nasládlé, ale zachovává si klasickou chlebovou chuť.
  • Můžete z tohoto těsta připravit i bulky, housky nebo muffiny – stačí upravit dobu pečení.
  • Podávejte s pomazánkou nebo syrovou zeleninou, skvěle se hodí i k polévce či guláši.

Obměny receptu na kváskový dýňový chléb

  • Místo dýně můžete použít nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Použití dýňového pyré místo strouhané dýně vyžaduje úpravu poměru mouky a vody.
  • Místo dýňových semínek můžete přidat vlašské ořechy pro extra chuť.
  • Pšeničnou mouku lze zaměnit za špaldovou nebo jinou celozrnnou mouku.
  • Kmín lze vynechat nebo nahradit drceným koriandrem či jiným kořením.

Kváskový dýňový chléb je nejen chutný, ale i zdravý doplněk k vašemu jídelníčku. Vyzkoušejte tento recept a objevte další inspiraci v naší sbírce receptů. Pro další tipy na domácí pečení doporučujeme také navštívit Recepty.cz.

Rate author
NATIres