Ingrediencepro 4 porce
- 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
- půlka menšího květáku
- 1 cibule
- 1 petržel
- muškátový oříšek
- bílé miso (shiromiso)
- umeocet
- olej
- sůl
- na ozdobu: naklíčená řeřicha, pražené semínka
Jak připravit polévku z květáku
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Květák rozebereme na růžičky nebo nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a petržel nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, petržel, sůl a chvíli společně restujeme.
- Přidáme horký vývar nebo vodu, květák a vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
- Ke konci varu přidáme trošku (na špičku nože) muškátového oříšku.
- Vypneme oheň, dochutíme trochou bílé miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť a podle chuti umeoctem.
- Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.
Praktické
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo květáku lze použít brokolici, místo petržele mrkev.
- Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
- Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
- Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně a nepoužijeme smetanu.
- Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.