Letní salát s jedlými květy

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • hlávkový salát
  • salát lollo rosso
  • 4 ředkvičky
  • kus daikonu (bílá ředkev)
  • 4 lžíce kvašeného zelí
  • trochu vody
  • 1 lžíce tofunézy
  • jedlé květy: pilát lékařský, vlčí mák, denivka, měsíček lékařský, květ pažitky

Jak připravit salát s jedlými květy

  1. Listy salátů, ředkvičky a daikon opereme a necháme okapat.
  2. Ředkvičky nakrájíme na menší kousky, daikon nastrouháme na hrubo.
  3. V míse smícháme ředkvičky, daikon, natrháme hlávková salát a přidáme kvašenou zeleninu, trošku vody a tofunézu. Promícháme.
  4. Na talíř dáme nejprve listy lollo rosso salátu (ten do červena) a na něj dáme obsah z mísy.
  5. Navrch naklademe okvětní lístky vlčího máku, květy pilátu, okvětní plátky měsíčku, květy z pažitky a jako korunu dáme nádherné květy denivky.

Praktické

  • Hlávkový salát i salát lollo rosso má nahořklou chuť, což je zdravé, ale někomu nemusí vyhovovat, pak hlávkový salát nastavte ledovým či jinými sladšími verzemi listů.
  • Pokud potřebujeme dodat sladkou chuť, přimícháme do zálivky slad nebo obilný sirup. Slad je lepší naředit horkou vodou nebo čajem, aby se lépe rozmíchal.
  • Podle potřeby můžeme případně přidat jablečný nebo umeocet, kdyby nám přišel málo výrazný, ale díky kvašené zelenině obvykle žádné dochucení nevyžaduje.
  • Pokud si nevěříte s dochucením zálivky, udělejte si ji zvlášť v misce a teprve, až budete s její chutí spokojeni, nalijte ji na salát. Já šetřím nádobí a dávám ji rovnou do mísy.

Obměna

  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob, stejně tak jedlé květy.

Děti

  • Salát dáváme dětem cca od 1,5 roku, menším dáváme syrovou zeleninu zvlášť bez zálivky.
Rate author
NATIres