Ingrediencepro 4 porce
- hlávkový salát
- salát lollo rosso
- 4 ředkvičky
- kus daikonu (bílá ředkev)
- 4 lžíce kvašeného zelí
- trochu vody
- 1 lžíce tofunézy
- jedlé květy: pilát lékařský, vlčí mák, denivka, měsíček lékařský, květ pažitky
Jak připravit salát s jedlými květy
- Listy salátů, ředkvičky a daikon opereme a necháme okapat.
- Ředkvičky nakrájíme na menší kousky, daikon nastrouháme na hrubo.
- V míse smícháme ředkvičky, daikon, natrháme hlávková salát a přidáme kvašenou zeleninu, trošku vody a tofunézu. Promícháme.
- Na talíř dáme nejprve listy lollo rosso salátu (ten do červena) a na něj dáme obsah z mísy.
- Navrch naklademe okvětní lístky vlčího máku, květy pilátu, okvětní plátky měsíčku, květy z pažitky a jako korunu dáme nádherné květy denivky.
Praktické
- Hlávkový salát i salát lollo rosso má nahořklou chuť, což je zdravé, ale někomu nemusí vyhovovat, pak hlávkový salát nastavte ledovým či jinými sladšími verzemi listů.
- Pokud potřebujeme dodat sladkou chuť, přimícháme do zálivky slad nebo obilný sirup. Slad je lepší naředit horkou vodou nebo čajem, aby se lépe rozmíchal.
- Podle potřeby můžeme případně přidat jablečný nebo umeocet, kdyby nám přišel málo výrazný, ale díky kvašené zelenině obvykle žádné dochucení nevyžaduje.
- Pokud si nevěříte s dochucením zálivky, udělejte si ji zvlášť v misce a teprve, až budete s její chutí spokojeni, nalijte ji na salát. Já šetřím nádobí a dávám ji rovnou do mísy.
Obměna
- Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob, stejně tak jedlé květy.
Děti
- Salát dáváme dětem cca od 1,5 roku, menším dáváme syrovou zeleninu zvlášť bez zálivky.