Ingrediencepro 4 porce
- 1 mrkev
- hrnek nakrájené kapusty
- hrnek květáku rozebraného na malé růžičky
- kousek pórku nebo jarní cibulky
- miso pasta
- sůl
- klíčky čočky a ředkvičky
Jak připravit miso polévku s klíčky
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Do horkého vývaru dáme trošku soli, mrkev, kapustu a květák nakrájené na malé kousky.
- Vaříme asi 10 minut, na závěr přihodíme jarní cibulku a odstavíme z ohně.
- V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
- Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané naklíčenou čočkou a ředkvičkou.
Praktické
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
Kombinujeme
- Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.
Obměna
- Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek.
- V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
- Klíčky můžeme dát jakékoliv nebo posypat zelenou natí.
Děti
- Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
- Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
- Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.