Ingrediencepro 4 porce
- 1 cibule na kostky
- 1 hrnek červené čočky
- 1 červená řepa
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- 2 hrnky zel. vývaru/horké vody
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
Jak připravit čočkovou omáčku
- Dáme ohřát vývar, opláchneme čočku a nakrájíme zeleninu na větší kostky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme řepu a čočku, promícháme a zalijeme vývarem/vodou.
- Po 20 minutách přidáme lístečky z rozmarýnu a vše společně rozmixujeme.
- Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
Praktické
- Udělala jsem omáčku spíše hustou jako kaši, ale můžete dát víc vody a dostanete řidší omáčku.
- Chcete-li chuť sladší, přidejte trochu sladu, pro kyselejší citrón či ocet. Slanou chuť rychle dodá kvalitní sojová omáčka.
Obměna
- Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti.
- Dochutit můžeme i pomocí česneku.
Kombinujeme
- Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje čočku, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
- Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
- Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.