Omáčka z červené čočky a řepy s rozmarýnem

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 červená řepa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrnky zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar, opláchneme čočku a nakrájíme zeleninu na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řepu a čočku, promícháme a zalijeme vývarem/vodou.
  4. Po 20 minutách přidáme lístečky z rozmarýnu a vše společně rozmixujeme.
  5. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.

Praktické

  • Udělala jsem omáčku spíše hustou jako kaši, ale můžete dát víc vody a dostanete řidší omáčku.
  • Chcete-li chuť sladší, přidejte trochu sladu, pro kyselejší citrón či ocet. Slanou chuť rychle dodá kvalitní sojová omáčka.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje čočku, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.
Rate author
NATIres