Ingredience2 porce
- malá máslová dýně Butternut
- tofu
- olivový olej
- tamari
- datlový sirup
- jablečný ocet
- sezamová semínka
- šalvějové listy
- olej na smažení šalvěje
- čočka beluga
- zelí
- papriky
- cibule
- česnek
- kešu
- mandle
- konopná semínka
- čerstvá petrželka
Jak připravit plněnou pečenou dýni
- Dýni rozkrojte na polovinu a odstraňte semínka. Osolte a pokapejte trochou oleje a vody. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude dužina měkká.
- Do misky nalijte tamari, jablečný ocet, trochu vody, přidejte sezamová semínka, trochu datlového sirupu. Promíchejte a do této marinády namočte na kostičky nakrájené tofu.
- Uvařte čočku a po uvaření ji dochuťte solí a olivovým olejem.
- Papriky, zelí, mandle, kešu a cibuli dejte na pánev. Orestujte. Ke konci lehce osolte.
- Zahřejte olej na smažení a smažte lístky šalvěje. Listy nechte na savém papíře, stanou se pěkně křupavými.
- Do pánve dejte tofu s marinádou a na prudkém ohni vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Dýni naplňte nejprve čočkou, poté zeleninou a vložte ještě na pár minut do trouby. Jakmile vyjmete z trouby, přidejte tofu, křupavé lístky šalvěje, konopná semínka a čerstvou petrželku.
Praktické
- Šalvěj smažte krátce, ať se nespálí.
- Doba pečení dýně bude záležet na vaší troubě a velikosti plodu. Vidličkou zkoušejte, kdy je dýně upečená.
- Datlový koncentrát je velmi sladký, stačí ho malinko.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
Obměna
- Místo čočky beluga můžete použít jakoukoliv luštěninu.
- Místo datlového sirupu použijte jakékoliv vaše oblíbené sladidlo.
- V tomto receptu se navzdory období – říjen, setkáte s paprikou. Já jí mám na zahradě klidně i do konce října, podle počasí. Můžete ji nahradit jinou sezónní zeleninou.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.
Připraveno k pečení Zelenina na pánvi Tofu v marinádě Upečená dýně První vrstva Druhá vrstva