Ingrediencepro 4 porce
- 1 litr vývaru z chřestu/zeleninového vývaru
- půl kila bílého chřestu
- 2 šalotky
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- 4 lžíce rostlinné smetany
- 2 lžíce oleje
- umeocet
- sůl
- na ozdobu: řeřicha nebo petrželka
Jak připravit chřestový krém
Největší práce je s oloupáním chřestu. Výhoda je, že veškeré zbytky z chřestu využijeme na vývar. Doporučuji si chřestový vývar opravdu udělat, protože polévce dodá sílu. Je samozřejmě možné použít i zeleninový vývar, ale s tím chřestovým to prostě nemá chybu.
Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA
- Chřest omyjeme, necháme okapat a odřízneme spodní čtvrtinu, které bývá dřevnatá. Schováme ji na vývar.
- Zbytek chřestu pomocí škrabky oloupeme. Loupat začínáme až pod hlavičkou chřestu.
- Slupky a odřezky z chřestu dáme do litru studené vody a povaříme alespoň 15 minut.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme šalotku na kostičky, očištěný a oloupaný chřest na kolečka.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku, chřest a trochu soli, společně chvíli restujeme. Plamen snížíme, aby se šalotka nepřipálila a nezapomeneme míchat.
- Slijeme vývar přes cedník přímo k restovanému chřestu.
- Společně povaříme asi ještě 10 minut, dokud chřest nebude měkký.
- V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme do polévky. Povaříme asi 3 minuty do zhoustnutí.
- Vypneme plamen. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme pomocí umeocta.
- Podáváme posypané petrželkou nebo řeřichou.
Praktické
- Šalotku a chřest nemusíte krájet na příliš drobno, polévka se bude stejně mixovat.
Obměna
- Šalotku můžete zaměnit za klasickou bílou cibuli nebo pórek.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
- Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
- Děti od 2 let mohou polévku s námi.