Polévka z bílého chřestu jinak

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • 1 litr vývaru z chřestu/zeleninového vývaru
  • půl kila bílého chřestu
  • 2 šalotky
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce oleje
  • umeocet
  • sůl
  • na ozdobu: řeřicha nebo petrželka

Jak připravit chřestový krém

Největší práce je s oloupáním chřestu. Výhoda je, že veškeré zbytky z chřestu využijeme na vývar. Doporučuji si chřestový vývar opravdu udělat, protože polévce dodá sílu. Je samozřejmě možné použít i zeleninový vývar, ale s tím chřestovým to prostě nemá chybu.

Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA

  1. Chřest omyjeme, necháme okapat a odřízneme spodní čtvrtinu, které bývá dřevnatá. Schováme ji na vývar.
  2. Zbytek chřestu pomocí škrabky oloupeme. Loupat začínáme až pod hlavičkou chřestu.
  3. Slupky a odřezky z chřestu dáme do litru studené vody a povaříme alespoň 15 minut.
  4. Mezitím si oloupeme a nakrájíme šalotku na kostičky, očištěný a oloupaný chřest na kolečka.
  5. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku, chřest a trochu soli, společně chvíli restujeme. Plamen snížíme, aby se šalotka nepřipálila a nezapomeneme míchat.
  6. Slijeme vývar přes cedník přímo k restovanému chřestu.
  7. Společně povaříme asi ještě 10 minut, dokud chřest nebude měkký.
  8. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme do polévky. Povaříme asi 3 minuty do zhoustnutí.
  9. Vypneme plamen. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme pomocí umeocta.
  10. Podáváme posypané petrželkou nebo řeřichou.

Praktické

  • Šalotku a chřest nemusíte krájet na příliš drobno, polévka se bude stejně mixovat.

Obměna

  • Šalotku můžete zaměnit za klasickou bílou cibuli nebo pórek.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
  • Děti od 2 let mohou polévku s námi.
Rate author
NATIres