Ingredience2 porce
- 200 g celozrnných špaget
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 rajčata
- 1/2 červené kápie
- kus červeného zelí
- kus cukety
- větší hrst uvařené cizrny
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky kari pasty (nebo víc dle ostrosti a chuti)
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce sojové omáčky
- zeleninový vývar
- sůl
Jak připravit zeleninové Ratatouille se špagetami
- Na dno hrnce nebo woku dáme olej a na něj na kostky nakrájenou cibuli.
- Osolíme a restujeme dozlatova.
- Přidáme na širší proužky nakrájené zelí, cuketu a papriku a na kolečka česnek a opět orestujeme.
- Nasypeme na kousky nakrájená rajčata, přidáme kari pastu, rajčatovou pastu, cizrnu, sojovou omáčku, zamícháme a po minutě přilijeme vývar (množství, aby byly těstoviny pod vodou) a vmícháme přelámané špagety.
- Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme do změknutí špaget a vstřebání většiny tekutiny.
- Posypeme petrželku a podáváme.
Praktické
- Pokud by bylo tekutiny málo a těstoviny pořád tvrdé, přilijeme ještě vývar. V opačném případě můžeme tekutinu slít nebo zahustit škrobem.
- V případě bezlepkové diety volíme bezlepkové špagety.
Obměna
- Zeleninu můžeme měnit dle chuti.
- Kari pastu můžeme vynechat.
- Výborné je do špaget i kokosové mléko spolu s vývarem.
- Můžeme dochutit a zjemnit ještě smetanou.
- Lze posypat opraženými oříšky (arašídy, kešu, mandle) nebo semínky, gomasiem, nebo ochutit oříškovým máslem (třeba tahini, arašídové, mandlové aj.).
- Skvělou chuť jídlu dodá i dýňový olej.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.