Ratatouille špagety z jednoho hrnce

Recepty
Ingredience2 porce
  • 200 g celozrnných špaget
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 rajčata
  • 1/2 červené kápie
  • kus červeného zelí
  • kus cukety
  • větší hrst uvařené cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky kari pasty (nebo víc dle ostrosti a chuti)
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • zeleninový vývar
  • sůl

Jak připravit zeleninové Ratatouille se špagetami

  1. Na dno hrnce nebo woku dáme olej a na něj na kostky nakrájenou cibuli.
  2. Osolíme a restujeme dozlatova.
  3. Přidáme na širší proužky nakrájené zelí, cuketu a papriku a na kolečka česnek a opět orestujeme.
  4. Nasypeme na kousky nakrájená rajčata, přidáme kari pastu, rajčatovou pastu, cizrnu, sojovou omáčku, zamícháme a po minutě přilijeme vývar (množství, aby byly těstoviny pod vodou) a vmícháme přelámané špagety.
  5. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme do změknutí špaget a vstřebání většiny tekutiny.
  6. Posypeme petrželku a podáváme.

Praktické

  • Pokud by bylo tekutiny málo a těstoviny pořád tvrdé, přilijeme ještě vývar. V opačném případě můžeme tekutinu slít nebo zahustit škrobem.
  • V případě bezlepkové diety volíme bezlepkové špagety.

Obměna

  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti.
  • Kari pastu můžeme vynechat.
  • Výborné je do špaget i kokosové mléko spolu s vývarem.
  • Můžeme dochutit a zjemnit ještě smetanou.
  • Lze posypat opraženými oříšky (arašídy, kešu, mandle) nebo semínky, gomasiem, nebo ochutit oříškovým máslem (třeba tahini, arašídové, mandlové aj.).
  • Skvělou chuť jídlu dodá i dýňový olej.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.
Rate author
NATIres