Salát s mladými pampeliškovými listy

Recepty
Základní informace

Proč nevyužít čerstvých vitamínů, které nám příroda právě nabízí? Natrhejte mladé pampeliškové listy a udělejte si jarní salátek. Pampeliška obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi jinými A, B, C a D. Železa obsahuje dvakrát více než špenát. Pampeliška se výborně hodí pro jarní čistící kúry. Čistí krev , odvádí z těla toxické látky, podporuje látkovou výměnu a je močopudná. Mladé pampeliškové listy chutnají podobně jako všechny podobné zelené salátové lístečky, např. polníček.

Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA

Ingredience

  • 4 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • ½  salátu
  • 4 lžíce kvašené zeleniny
  • mladé pampeliškové listy
  • 1 kysaná sojová smetana (napr. Sojade)

Postup

Ředkvičky a salát nakrájíme na tenké proužky, mrkev nastrouháme nahrubo, listy pampelišky necháme vcelku, jsou –li mladé a maličké. Větší můžeme pokrájet. Vše smícháme, přidáme 4 lžíce kvašené zeleniny a malý kelímek kysané sojové smetany. Kdo chce, může ještě dochutit sojovou omáčkou a posypat gomasiem. Hotový salátek dozdobíme čerstvými bylinkami (řeřicha, bazalka, petrželka nebo libeček.

Praktické

Sbírejte listy pampelišek, které ještě nevykvetly, nebudou totiž hořké. Přednost dejte těm, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem.

Kombinujeme

Ani na jaře nebo v létě by syrový salát neměl tvořit celý oběd, proto salátek využíváme jako osvěžující přílohu k hlavnímu jídlu. Kombinovat ho můžeme bez obav se všemi obilovinami a luštěninami.

Obměna

Na salát můžeme použít i jakoukoli jinou zeleninu, dobrá je například kombinace s bílou ředkví a kedlubnem.  Kvašená zelenina se dá nahradit kysaným zelím nebo z receptu úplně vynechat. Stejně tak na zálivku můžeme použít kteroukoli zálivku z jiných receptů nebo oblíbenou vlastní variaci. Salátek můžeme sypat praženými semínky nebo vmíchat ořechy, získáme tak skutečně lahodný salát.

Rate author
NATIres