Seitan na žampionech

Recepty
Ingrediencepro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení seitanu Speciál (asi 250 g)
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 1/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet

Jak připravit seitan na žampionech

  1. Dáme ohřát vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Seitan nakrájíme na tlustší proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a chvíli restujeme. Pak přidáme žampiony a prolisovaný česnek a ještě asi 5 minut restujeme. Nezapomeneme míchat.
  4. Přidáme nakrájený seitan a zalijeme horkým vývarem/vodou. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí žampionů.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a ten pak přidáme do hrnce. Povaříme za stálého míchání asi 3 minuty, než směs zhoustne. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.
  6. Dochutíme troškou umeocta.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s rýží nebo jinou obilovinou a osvěžujícím salátem.
  • Pokrm lze uvařit i z čerstvých hub.
  • Můžete použít i sušené, stačí půl hrnku ale je nutné houby předem namočit.
  • Pro labužníky můžete přidat i pár lžic rostlinné smetany.

Obměna

  • Místo seitanu můžete použít tempeh nebo tofu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
Rate author
NATIres