Ingredience
- 2 hrnky pohanky (světlé)
- 2 hrnky kukuřičné mouky
- 2 lžíce chia semínek (lze nahradit lněnými)
- 1 hrnek rozinek
- 1 hrnek na hrubo nasekaných mandlí
- 2 lžíce mirinu (lze nahradit rumem)
- 6 lžic jablečného octa
- 6 lžic oleje
- 5 lžic rýžového sirupu
- 1 hrnek vody
- 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- mouka a olej na vymazání formy
Sada na podzimní detoxStáhni si ZDARMA
Postup
- Pohanku propláchneme a namočíme na pár hodin nebo přes noc.
- Rozinky zalijeme mirinem a vodou tak, aby byly ponořené a necháme také nasáknout klidně několik hodin.
- Před přípravou těsta zapneme troubu na 170°C a namočíme chia semínka do trošky vody, aby nasákla. Stačí 10 minut.
- Vymažeme formu oleje, vysypeme moukou a čtvrtinu mandlí nasypeme do formy na dno.
- Namočenou pohanku slijeme a propláchneme studenou vodou. Rozmixujeme ponorným mixérem na hladké řídké těsto.
- Přidáme k těstu všechny ostatní ingredience a řádně promícháme.
- Těsto nalijeme do formy a ihned vkládáme do rozehřáté trouby.
- Pečeme cca hodinu, propečenost středu zkontrolujeme špejlí.
- Necháme vychladnout, opatrně vyklopíme a můžeme podávat.
Obměna
Chia semínka můžete nahradit šlemem ze lněných semínek. Mandle můžete nahradit ořechy nebo slunečnicovými semínky a rozinky můžete nakomobinovat i s jiným sušeným ovocem.
Praktické
Vánočka při pečení trochu nakyne a většinou více ve středu – pokud vám nechce stát rovně, prostě jí seřízněte. Aspoň budete moci ochutnat, zda se povedlo ještě před tím, než ji nabídnete rodině. Nečekejte nadýchanou, lehounkou vánočku, čekejte spíše hutný dezert. Jeden plátek na svačinu vám bude stačit.
Děti
Vánočka je vhodná pro děti od 1 roku.