Ingredience
- hlíva
- olej
- kousek červené řepy
- pár lžic tamari
- sušená majoránka
- sušený tymián
- česnek
- 1 plná lžička kukuřičného škrobu
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
- voda
Jak připravit steak z hlívy
- Do kuchyňského robotu vložte kousek syrové červené řepy, česnek, sůl, asi půl skleničky vody a tamari. Rozmixujte.
- Nalijte směs do mísy, přidejte trochu oleje a ponořte do ní kousky hlívy, aby se marinovala. Houby občas otočte, aby dobře absorbovaly kondiment. Nechte marinovat asi 30 minut.
- Přidejte tymián a majoránku.
- Vše vložte do pánve, přikryjte pokličkou a duste.
- Po uvaření rozpusťte kukuřičný škrob v půl sklenici vody a nalijte na houby. Zvyšte plamen a nechte omáčku zhoustnout. Vytvoří se zajímavý a chutný sosík.
- Naservírujte, pokapejte omáčkou, posypte čerstvou petrželku a vychutnejte si s libovolnou přílohou.
Praktické
- Na tento recept se hodí hlíva v trsech, tudíž ne ty velké klobouky, i když to jde samozřejmě také.
- Jednoduchý a rychlý recept, výborný k různým obilovinám, zvláště k rýži.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
- Omáčku pořádně dochuťte, musí být výrazná.
Obměna
- Můžete přidat jakékoliv bylinky.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
Marinování hlívy