Veganská flákota

Recepty
Ingredience
  • hlíva
  • olej
  • kousek červené řepy
  • pár lžic tamari
  • sušená majoránka
  • sušený tymián
  • česnek
  • 1 plná lžička kukuřičného škrobu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka
  • voda

Jak připravit steak z hlívy

  1. Do kuchyňského robotu vložte kousek syrové červené řepy, česnek, sůl, asi půl skleničky vody a tamari. Rozmixujte.
  2. Nalijte směs do mísy, přidejte trochu oleje a ponořte do ní kousky hlívy, aby se marinovala. Houby občas otočte, aby dobře absorbovaly kondiment. Nechte marinovat asi 30 minut.
  3. Přidejte tymián a majoránku.
  4. Vše vložte do pánve, přikryjte pokličkou a duste.
  5. Po uvaření rozpusťte kukuřičný škrob v půl sklenici vody a nalijte na houby. Zvyšte plamen a nechte omáčku zhoustnout. Vytvoří se zajímavý a chutný sosík.
  6. Naservírujte, pokapejte omáčkou, posypte čerstvou petrželku a vychutnejte si s libovolnou přílohou.

Praktické

  • Na tento recept se hodí hlíva v trsech, tudíž ne ty velké klobouky, i když to jde samozřejmě také.
  • Jednoduchý a rychlý recept, výborný k různým obilovinám, zvláště k rýži.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Omáčku pořádně dochuťte, musí být výrazná.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv bylinky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

Marinování hlívy

Rate author
NATIres