Žluté asijské rizoto s quinoou

Recepty
Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1 červená (nebo jiná) cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 3/4 hrnku neuvařené quinoi
  • 1 lžička kurkumy
  • 3/4 hrnku kokosového mléka
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru nebo vody
  • hrst hrášku
  • hrst kukuřice
  • sůl

Jak připravit quinoové rizoto

  1. Na oleji osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibulku s velkou špetkou soli.
  2. Přidáme najemno nakrájený česnek a zázvor a osmahneme dozlatova.
  3. Přidáme syrovou quinou, nahrubo nastrouhanou mrkev, kukuřici, hrášek a kurkumu a restujeme za stálého míchání 1-2 minuty.
  4. Vlijeme mléko a vývar a necháme přijít k varu.
  5. Snížíme plamen a vaříme cca 15-20 minut do vstřebání veškeré tekutiny.
  6. Vypneme a necháme 5 minut pod pokličkou dojít a podáváme.
  7. Dochutit můžeme sojovou omáčkou.

Praktické

  • Pokud máte quinou uvařenou, můžeme nejdříve orestovat zeleninu doměkka nebo dokřupava, přidat quinou a vše orestovat společně.
  • Pro kompletní talíř podáváme s tofu nebo tempehem, případně uvařenou luštěninou (např. fazole nebo cizrna). Uzené tofu můžeme na rizoto najemno nastrouhat jako sýr.
  • Můžeme posypat gomasiem nebo orestovanými ořechy (výborné jsou třeba kešu).

Obměna

  • Místo quinoi můžeme použít i rýži nebo jáhly či jinou obilovinu dle chuti.
  • Zeleninu můžeme též měnit.
  • Lze přidat i houby (sušené nebo čerstvé).
  • Místo kokosového mléka můžeme dát i jiné, nebo zjemnit smetanou.
  • Pro sýrovou chuť lze dochutit i lahůdkovým droždím.
  • Místo kurkumy můžeme použít kari koření nebo kari pastu.
  • Zázvor i česnek můžeme vynechat.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Menším dětem podáváme bez dochucovadel (česnek, zázvor, koření).
Rate author
NATIres