Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 1 červená (nebo jiná) cibule
- 1 větší mrkev
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- 3/4 hrnku neuvařené quinoi
- 1 lžička kurkumy
- 3/4 hrnku kokosového mléka
- 3/4 hrnku zeleninového vývaru nebo vody
- hrst hrášku
- hrst kukuřice
- sůl
Jak připravit quinoové rizoto
- Na oleji osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibulku s velkou špetkou soli.
- Přidáme najemno nakrájený česnek a zázvor a osmahneme dozlatova.
- Přidáme syrovou quinou, nahrubo nastrouhanou mrkev, kukuřici, hrášek a kurkumu a restujeme za stálého míchání 1-2 minuty.
- Vlijeme mléko a vývar a necháme přijít k varu.
- Snížíme plamen a vaříme cca 15-20 minut do vstřebání veškeré tekutiny.
- Vypneme a necháme 5 minut pod pokličkou dojít a podáváme.
- Dochutit můžeme sojovou omáčkou.
Praktické
- Pokud máte quinou uvařenou, můžeme nejdříve orestovat zeleninu doměkka nebo dokřupava, přidat quinou a vše orestovat společně.
- Pro kompletní talíř podáváme s tofu nebo tempehem, případně uvařenou luštěninou (např. fazole nebo cizrna). Uzené tofu můžeme na rizoto najemno nastrouhat jako sýr.
- Můžeme posypat gomasiem nebo orestovanými ořechy (výborné jsou třeba kešu).
Obměna
- Místo quinoi můžeme použít i rýži nebo jáhly či jinou obilovinu dle chuti.
- Zeleninu můžeme též měnit.
- Lze přidat i houby (sušené nebo čerstvé).
- Místo kokosového mléka můžeme dát i jiné, nebo zjemnit smetanou.
- Pro sýrovou chuť lze dochutit i lahůdkovým droždím.
- Místo kurkumy můžeme použít kari koření nebo kari pastu.
- Zázvor i česnek můžeme vynechat.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Menším dětem podáváme bez dochucovadel (česnek, zázvor, koření).